Station-Drivers - [DRIVERS] Realtek High Definition Audio Codecs (HDA/UAD) - Page 105 - STATION-DRIVERS

[DRIVERS] Realtek High Definition Audio Codecs (HDA/UAD)

More
1 week 2 days ago - 1 week 2 days ago #1764 by GnarZ77
Hi all,

Nice to have found this information, and here i have some specific questions to ask.

First of, my device is : HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0887&SUBSYS_104384A8&REV_1003
It is situated on a Asus P8Z77-M mainbord. This device ID is nowhere to be found in any inf's asfar as i could find.
I know i could use the generic driver for DEV_887 and i can install that driver (UAD) manually but then i am missing some services to make audio actually work.
When i use the UAD setup.exe it just tells me no device is found.
Using the latest HDA driver (FF00 6.0.8720.1), everything works like a charm.

Is there something extra i should do after the manual UAD driver install , to get the services and eventually the windows store Audio Control app ? Like installing some other inf's manually ?

Thanks in advance.
Last edit: 1 week 2 days ago by GnarZ77. Reason: clarifying addition.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 week 2 days ago - 1 week 2 days ago #1766 by pal1000

GnarZ77 wrote: Hi all,

Nice to have found this information, and here i have some specific questions to ask.

First of, my device is : HDAUDIO\FUNC_01&VEN_10EC&DEV_0887&SUBSYS_104384A8&REV_1003
It is situated on a Asus P8Z77-M mainbord. This device ID is nowhere to be found in any inf's asfar as i could find.
I know i could use the generic driver for DEV_887 and i can install that driver (UAD) manually but then i am missing some services to make audio actually work.
When i use the UAD setup.exe it just tells me no device is found.
Using the latest HDA driver (FF00 6.0.8720.1), everything works like a charm.

Is there something extra i should do after the manual UAD driver install , to get the services and eventually the windows store Audio Control app ? Like installing some other inf's manually ?

Thanks in advance.

My unofficial package could help, see my previous post for latest version, but if there is no sound when only the core component is installed I wouldn't have much hope for it to work as your sound card may rely on OEM components to function properly. Also when switching from HDA to UAD you have uninstall HDA driver first or even even better, use DDU .
Last edit: 1 week 2 days ago by pal1000.
The following user(s) said Thank You: GnarZ77

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 week 2 days ago - 1 week 2 days ago #1767 by GnarZ77
I managed to get the official WHQL UAD 6.0.8721.1 driver running on my generic 887. The setup.exe does not recognize my device, So the manual install is the way to do it. I cleaned out the old.
Then i manually pointed to the realtek folder for the Audio driver, then 3 software components appeared but had a microsoft generic driver (no files actually, just a placeholder with a name) I manually pointed them to the same realtek folder and the files installed without a problem. And so it now is running with UAD driver and the new UWP control panel aswell.

So this device can be added to the offical setup.exe from realtek , that is all it needs. All files to make it work are there just needed manual install of all 4. I initially missed those 3 software components. Thanks again guys.
Last edit: 1 week 2 days ago by GnarZ77.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 week 1 day ago - 1 week 1 day ago #1769 by pal1000
Unofficial Realtek UAD Generic 6.0.8726.1
Note
----
This release comes with an update for Realtek Audio Console. Open Windows Store and do a check for updates to get Realtek Audio Console 1.3.183.0 right away or wait for Windows store to pull it.
Last edit: 1 week 1 day ago by pal1000.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 week 1 day ago #1770 by GnarZ77
I had one more question, concerning a bios option for front panel output.
It can be set to either AC97 or HD , i have it on HD , does it matter anything for UAD drivers what it is set to ?
I think it was only 5.1 speakersupport with AC97 and 7.1 with HD set.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
1 week 1 day ago - 1 week 1 day ago #1774 by pal1000

GnarZ77 wrote: I had one more question, concerning a bios option for front panel output.
It can be set to either AC97 or HD , i have it on HD , does it matter anything for UAD drivers what it is set to ?
I think it was only 5.1 speakersupport with AC97 and 7.1 with HD set.

As far as I know AC'97 is ancient tech nowadays, definitely not supported by UAD. It was old even when Windows 7 came out.
Last edit: 1 week 1 day ago by pal1000.
The following user(s) said Thank You: kinkyleather, GnarZ77

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.455 seconds